Defensive Driving and traffic school courses help you to lower auto insurance rates, remove points from driver record, dismiss traffic ticket and to become a responsible driver. This course is 100% online and approved throughout your State. Complete the driving safety course and get rid of traffic tickets or lower your insurance and keep your driver record clean.

Florida 4-hour BDI Course Final Exam Answers

Find below Florida Basic Driver Improvement Course questions and answers

1. Question: Hitting your head at 15 MPH has the same force of impact as being hit with a sledge hammer?
A. True
B. False

Answer: True

2. Question: The direction of impact plays a crucial role in any crash.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: TRUE
Explanation: The direction of impact also plays a crucial role in any crash. Clearly a head-on collision is one of the most dangerous.

3. Question: The National Highway Traffic Safety Administration estimates that 1 in 4 crashes are caused by distracted drivers.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: TRUE

4. Question: Properly worn seatbelts and shoulder belts increase the chance of injury in a collision.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: FALSE
Explanation: Properly worn seatbelts and shoulder belts decrease the chance of injury in a collision.

5. Question: The force of impact at 20 MPH is four times that at 10 MPH speeds.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: TRUE

6. Question: The force of impact at 30 MPH is nine times greater that at 10 MPH.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: TRUE

7. Question: Positive emotions can impair your ability to drive.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: TRUE

8. Question: The laws of physics ____ be ignored when it comes to driving.
A. can
B. cannot
C. should

Answer: cannot

9. Question: It is safe to use my phone while driving.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: FALSE

10. Question: Multi-tasking while driving can greatly increase your risk of being involved in an automobile accident.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: TRUE

11. Question: The risk of being involved in a crash increases by ____ every time you use your cell phone when driving.
A. 0% - no increased risk.
B. 0.25
C. 400%

Answer: 400%

12. Question: Research shows every driver on the road today knows all the rules of the road.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: FALSE

13. Question: Inertia means:
A. Is the force that made the apple fall on Newton's head.
B. is a fuel additive used to keep your engine cleaner.
C. means just because your car stops suddenly doesn't mean you will too.

Answer: means just because your car stops suddenly doesn't mean you will too.

14. Question: Why might a driver violate traffic laws?
A. Because you think you can get away with it, no cops are around.
B. Because you are not paying attention or are in a hurry.
C. Because you are a rebel.

Answer: Because you are not paying attention or are in a hurry.

15. Question: Which of the following is not a factor that influences the Force of Impact?
A. The speed of the car
B. The weight of the car
C. The color of your car.

Answer: The color of your car.
Explanation: Three factors influence the Force of Impact are The speed of the car, The weight of the car and Impact Distance

16. Question: Avoid a head-on collision whenever possible.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: TRUE

17. Question: which of the following answer choices contain three things that other drivers do that upset you?
A. Driving the speed limit, using signal lights, and following the 3 second rule
B. Tailgating, not using signals, and speeding
C. Stopping at stop signs, yielding to oncoming traffic, and yielding to pedestrians.

Answer: Tailgating, not using signals, and speeding

18. Question: It's ok to talk on your cell as you drive, as long as you are mostly paying attention to the road.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: FALSE

19. Question: Your attitude has no influence on your driving behavior.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: FALSE
Explanation: Your attitude will be reflected in your behavior

20. Question: Many drivers not only lack basic road knowledge but exhibit _____ driving behavior as well.
A. safe
B. dangerous
C. happy

Answer: dangerous

21. Question: What are some negative driver attitudes? A bad driver is:
A. yelling or cursing at other drivers.
B. the use of rude or obscene gestures.
C. both A and B.

Answer: both A and B.

22. Question: The losses each year from traffic crashes are _____.
A. minimal
B. not important
C. staggering

Answer: staggering

23. Question: Momentum means:
A. the faster you go, the longer it takes you to stop.
B. the faster you go, the less time it takes you to stop.
C. the faster you go, the quicker you get there.

Answer: the faster you go, the longer it takes you to stop.
Explanation: The greater the mass or speed, the more time and distance necessary to affect a stop. That one is easy to explain: the faster you go, the longer it takes you to stop. And of course, the bigger your car (or truck), the more time you'll need to stop as well.

24. Question: There are almost 2 million police reported crashes that occur in this country every year.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: FALSE
Explanation: 5.8 million, the real number is higher

25. Question: From a driving perspective Attitude Determines Altitude means ________ ?
A. your driving skills are affected by your distance from sea level.
B. your attitude will be reflected in your driving behavior.
C. it is safer to drive in the mountains than by the beach.

Answer: your attitude will be reflected in your driving behavior.

26. Question: What are some possible negative consequences resulting from a collision?
A. You meet someone new every time you rear end another car.
B. You might have to rent a car while yours is in the shop.
C. You could get a ticket, fine, be sent to jail and have your license suspended.

Answer: You could get a ticket, fine, be sent to jail and have your license suspended.

27. Question: If you must talk on your cell phone while driving, _____________.
A. Grip the phone tightly to make sure it doesn't fall while you make turns.
B. Put your high beams on so that other drivers know what a selfish person you are.
C. Use a headset so that you still have both hands available for holding the steering wheel.

Answer: Use a headset so that you still have both hands available for holding the steering wheel.

28. Question: How can you reduce the possibility of having a collision?
A. Follow traffic rules.
B. Have a good attitude
C. Both A and B

Answer: Both A and B

29. Question: Releasing the brake during rear-end collisions allows the vehicle to roll forward, lessening the chance of severe back or neck injury.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: TRUE

30. Question: There is an average of 700 crashes per day in Florida.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: TRUE
Explanation: There are an average of 700 crashes per day in Florida. That's almost 30 crashes per hour!

31. Question: There are more than 7 million traffic crashes per year in Florida.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: TRUE

32. Question: The heavier a car is, the harder it will hit any other object.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: TRUE

33. Question: The shorter the impact distance, the lesser the damage.
A. TRUE
B. FALSE

Answer: FALSE
Explanation: When a car hits a stationary solid object, the impact distance is short. The shorter the impact distance, the greater the damage.

34. Question: The amount of energy that's absorbed by the vehicle is related to both the vehicle's ______ and the direction of the impact.
A. color
B. design
C. owner

Answer: design

35. Question: The faster your vehicle is traveling, the _________ it takes you to stop.
A. longer
B. quicker
C. slower

Answer: longer

36. Question: The greater the speed, the force of impact __________.
A. lessens
B. increases
C. does not change

Answer: increases

37. Question: Which of the following is a feature that helps absorb the impact of a crash?
A. clear coat paint
B. low profile tires
C. crumple zones

Answer: crumple zones
Explanation: More and more high tech research and development is being conducted to make cars more safe and reliable. Many newer model cars have features that help increase impact distance by absorbing the energy. These features include airbags, crumple zones, automatic seat belts, head restraints, energy absorbing bumpers, energy absorbing steering columns and wheels, padded dashboards, safety glass windshields, reinforced steel frames and warning sensors.

38. Question: Airbags only absorb the _____ impact in a crash.
A. initial
B. final
C. mid-stage

Answer: initial
Explanation: Airbags only absorb the initial impact in a crash. There is still a danger of sustaining injuries from a secondary collision.

39. Question: If a collision is unavoidable, you can try to __________ the severity with certain actions.
A. lessen
B. increases
C. does not change

Answer: lessen