Defensive Driving and traffic school courses help you to lower auto insurance rates, remove points from driver record, dismiss traffic ticket and to become a responsible driver. This course is 100% online and approved throughout your State. Complete the driving safety course and get rid of traffic tickets or lower your insurance and keep your driver record clean.

► Virginia Driver Improvement Course Final Test Questions and Answers

This Virginia 8-hour driver improvement course provides 5 merit points and meets DMV and Court requirements. You are taking the course to add good points or reduce negative points from your driver record.

The defensive driving course emphasizes over and over that you have a duty to help people in an accident. This answer essentially nullifies any sort of good Samaritan laws in the state of Virginia. The Virginia driver improvement course test consists of 50 multiple-choice questions, each with four answers. To pass, you need a score of 80% or 40 correct answers. Each test features randomly selected questions. At least some of the questions posted here will appear on your test which, combined with common sense, should be enough for you to pass the first time. Find Virginia driver improvement test answers below...

The Answers to the Virginia Defensive Driving Test:

Question 1: When can you turn left at a red light
Correct Answer: if you are on a one-way street and turning left onto another one-way street

Question 2. What is the required minimal liability coverage for injury or single death?
Correct Answer: $25,000.

Question 3. How think does your tire tread have to be?
Correct Answer: 1/16th.

Question 4. What does a red curb mean
Correct Answer: do not park, stop or stand near the curb

Question 5. What is the required minimal liability coverage for property damage?
Correct Answer:  $20,000.

Question 6. What do you do if there is no stop line at a red light
Correct Answer: stop before entering the intersection or before reaching the crosswalk

Question 7. At what distance should you turn off your high beams when following another car?
Correct Answer:  200 feet.

Question 8. At what distance should you turn off your high beams when approaching another car?
Correct Answer:  500 feet.

Question 9. What does a black used with white sign mean
Correct Answer: regulatory information

Question 10. You should execute your turn signal ______ before executing a turn in city traffic and ______ in high way traffic.
Correct Answer:  50/100.

Question 11. For someone over the age of 21, what level BAC is considered impaired.
Correct Answer:  .08%.

Question 12. How many mirrors do you need and how far should you be able to see through them?
Correct Answer:  2/200 ft.

Question 13. What is the speed limit in residential area?
Correct Answer: 25

Question 14. When passing you can increase your speed by how much?
Correct Answer: 0.

Question 15. If you park on a curb facing uphill, which way should you turn your front wheels?
Correct Answer: Left

Question 16. What does a yellow sign mean?
Correct Answer: conveys a warning

Question 17. How you should you drive in a parking lot?
Correct Answer:  Follow the marked paths.

Question 18. Where you put your hands on the steering wheel?
a. 10 and 2.
b. 9 and 6.
c. 2 and 12.
d. Wherever you feel like it.

Correct Answer:  Wherever you feel like it.
HINT: If your hands are at 10 and 2, an airbag can break your arms. But there was no evidence that putting your hands elsewhere would be more effective, so “wherever you feel like” is the right answer.

Question 19. What is the speed limit in rural rustic roads?
Correct Answer: 35

Question 20. What is divided attention?
a. Your attention is focused on different things.
b. Your attention is not focused on driving at all.
c. Sometimes A and Sometimes B.

Correct Answer:  Sometimes A and Sometimes B.
HINT: It seems to me that if none of your attention is dedicated to driving, it is no longer “divided.” At this point, you are no longer thinking about safety or driving and only about the twisted logic of this test.

Question 21. Stress begins as a ______ reaction to stimuli.
a. physiological
b. psychological
c. emotional
d. mental.

Correct Answer: physiological.

Question 22. What does a yellow curb mean?
Correct Answer: Stop only long enough to load or unload. Stay with your car

Question 23. If you are in a long line of cars, you should
a. pass all of the cars.
b. pass only one at a time.
c. pass only two at a time.
d. never pass.

Question 24. What is the number one factor of impaired driving?
Correct Answer: influence of drugs and alcohol.

Question 25. How far ahead should you look in city driving?
Correct Answer: One city block

Question 26. What is the speed limit in non-rural interstate highways, public roads not part of the interstate system?
Correct Answer: 55

Question 27. Who can drive in a high occupancy vehicle lane?
a. Vehicles with more than one person.
b. Vehicles that use alternative fuels (sometimes).
c. A and B are correct
d. No one.

Answer: C. (A and B are correct)

Question 28. What do you do at an intersection where the lights are out of power
Correct Answer: you are required to stop, proceeding through the intersection as though it were an all-way stop

Question 29. What does it mean when there is a double yellow line and one line is solid and the other is broken?
Correct Answer: You can pass on the side with broken line.

Question 30. Up to what age is your child required to be in a child seat
Correct Answer: 7.

Question 31. What do blue markings mean on the road
Correct Answer: parking spaces for persons with disabilities

Question 32. What information is posted on the railroad plaque?
Correct Answer: The number of tracks.

Question 33. When is the only time you can cross double solid yellow lines
Correct Answer: making a left turn

Question 34. When traveling downhill, travelers moving ______ should yield the right of way.
Correct Answer: Downhill.

Question 35. What does a red curb mean?
Correct Answer: Do not stop, stand, or park near the curb

Question 36. When approaching an accident you should give aid to the injured ______
a. Always.
b. Only to the extent you feel competent to do so.
c. Only if you are a certified EMT.
d. Never.

Correct Answer:  “Only to the extent you feel competent to do so.”

Question 37. If you feel extreme fatigue before beginning a drive, what should you do?
a. Don’t drive.
b. Take a short nap.
c. Eat a big meal.
d. Drive anyway.

Correct Answer: Don’t drive.

Question 38.  Multi-tasking while driving can greatly increase your risk of being involved in an automobile accident.
a. True
b. False
c. Only on the highway
d. Only in heavy traffic

Correct Answer: True
Explanation: People do many different things while driving. You must focus 100% of your attention to the road and driving your vehicle, because in a split second, conditions on the road can change. You must be prepared to react to these changes.

Question 39. Behavior Modification is
a. Attitude Adjustment
b. Speeding
c. Traffic Management
d. A spanking followed by a time out.

Correct Answer: Attitude Adjustment
Explanation: Let's get started with behavior modification. In the south it's called attitude adjustment. It sometimes takes a tragic event to make people realize they've done something wrong. It hits them like a lightning bolt!

Question 40.  About one of every three collisions results in an injury.
a. True
b. False
c. Not in this country
d. Only on country roads

Correct Answer: True
Explanation: If you are a less than responsible driver, you should consider that one in every three crashes results in injury or death. Sure, you may avoid dying or getting injured, but someone else might not be so lucky.

Question 41. What is the economic cost to society each year from crashes and injuries on U.S. highways.
a. 17 Billion Dollars
b. 60 Billion Dollars
c. 230 Billion Dollars

Correct Answer: 230 Billion Dollars

Question 42. Each year over ______ people die in car crashes.
a. 15,000
b. 27,000
c. 37,000
d. 1,000,000

Correct Answer: 37,000
Explanation: Each year, and over 43,000 people die in those crashes.

Question 43. The first step in becoming an aware driver is to:
a. Identify your weaknesses, strengths and emotional state while driving.
b. Identify what you do best
c. Identify what others do wrong
d. Identify the shortest route home

Correct Answer: Identify your weaknesses, strengths and emotional state while driving.
Explanation: Having the appropriate attitude when driving will enable you to focus more clearly, be more aware of your surroundings and ensure that you arrive at your destination safely. The first step in rehabilitating your driving abilities is to identify your weaknesses, strengths and emotional state while driving. Be honest and truthful when evaluating your driving abilities and attitude.

Question 44. What does a brown sign mean?
Correct Answer: advice of historical or cultural interests that might exist in the area

Question 45. What does a blue sign mean?
Correct Answer: used to inform regarding motorists services

Question 46. What does an orange/pink sign mean?
Correct Answer: work zone

Question 47. Why do you have to take a sobriety test?
Correct Answer: Implied consent.

Question 48. What does a diamond sign mean?
Correct Answer: special conditions or hazards ahead. Slow down and drive with caution. Be ready to stop

Question 49. What does a pentagon sign mean?
Correct Answer: marks school zones and warns you about school crossings.

Question 50. What is the fine for exceeding the speed limit in a highway work zone?
Correct Answer: $500

Question 51. What do red reflectors on the road mean?
Correct Answer: show areas not to be entered or used

Question 52. What does a white curb mean?
Correct Answer: Stop only long enough to pick up or drop off passengers.

Question 53. What does a blue curb mean?
Correct Answer: Parking is reserved for persons with disabilities.

Question 54. Turn-outs are . . .
Correct Answer: Short lanes for slow moving vehicles in rural areas.

Question 55. What is the required (corrected) vision to drive in Virginia?
Correct Answer: 20/40.

Question 56. What is the speed limit in interstate highways in certain rural areas?
Correct Answer: 70

Question 57. How far do you have to be able to see in all directions to make a U-Turn?
Correct Answer: 500 feet.

Question 58: What is the speed in a residential area?
Correct Answer: 25 mph

Question 59: Which one of these lanes is a real thing? (I’m paraphrasing).
Correct Answer: Weaving lanes. (Mixing lanes, mingling lanes, etc. are false answers).

Question 60: Where should your headrest be?
Correct Answer: The middle of the back of the head.

Question 61: What do you do at a flashing red light?
Correct Answer: come to a complete stop and yield to oncoming vehicles and pedestrians. You may go when the way is clear

Question 62: Where are flashing yellow lights?
Correct Answer: higher-than-normal hazardous conditions

Question 63 What do you do at a flashing yellow light?
Correct Answer: slow down and proceed with caution

Question 64: What is the maximum stopping distance if you are moving 20mph?
Correct Answer: 25 feet.

Question 65: What do you do in a lane marked with a yellow x?
Correct Answer: you should move out of the lane as soon as safely possible.

Question 66: What does a green sign mean?
Correct Answer: provide destination types of information


Virginia Defensive Driving Test Online Questions and Answers
RESULT 100 % GUARANTEE You'll SCORE: 100% on your Final Exam..


Virginia driver improvement course test Questions and Answers


Also learn how to earn Virginia Safe Driving Points Balance to maintain safe driver status.